Съвети за безопасност

Съвети за безопасност

Общи правила

Спазвайте основните правила за безопасност, които ще Ви помогнат да различите мошениците от честните продавачи и купувачи. По-голямата част от опитите за измама може да избегнете като спазвате основните правила за безопасност.

Пазете се от прекалено изгодни предложения

Ако цената на определен продукт Ви се стори прекалено ниска, послушайте интуицията си – най-вероятно Ви предлагат фалшификат или некачествена стока.

Не изпращайте капаро

Ако продавачът иска капаро и Ви казва, че стоката се намира в друга държава или град, по-добре потърсете продавач, който има стоката в наличност или не Ви иска предплата.

Не предоставяйте номер на паспорта, банкова карта и други лични данни

Ако се опитват да Ви разубедят — това е първият признак, че става въпрос за недобросъвестни купувачи или продавачи.

Винаги ползвайте опцията "Предварителен тест и преглед на стоката"

Ако нямате възможност да получите поръчаната стока лично и се налага да ползвате доставка до офис или до адрес винаги изисквайте предварителен тест и преглед на стоката особено в случаите, когато продавачът ви е непознат и не сте имали делови отношения до този момент. Ако такъв ви бъде отказан, поръчката ви би била рискова.

 

Предоставяне на лични данни


Продавачът (или купувачът) по едни или други причини се опитва да Ви вземе личните данни – номер и код на банковата карта, разплащателна сметка, приканва ви да се свържете с него по e-mail и т.н. Огласяването на такава информация поставя в опасност Вашата финансова или лична безопасност. Съветваме Ви да не разгласявате личните си данни и да влизате в схеми, които не са ви ясни.


Изпращане на стоката след плащане на капаро


Продавачът отказва да се срещне лично и е готов да продаде стоката само чрез доставка и ако му изпратите част от сумата или цялата сума предварително. Почти сигурно е, че нито ще си получите парите обратно, нито ще получите предплатената стока. Съветваме Ви да потърсите стоката при друг продавач, който може лично да Ви предаде стоката или да се обърнете към вече проверен продавач или магазин.


Изпратете капаро, за да получите определена работа


Ако Ви искат пари, за закупуване на материали за надомна работа, за закупуване на информационни материали или за сключване на договор за работа (в чужбина), това най-вероятно е измама. Нито една уважаваща себе си организация няма да иска пари от своите бъдещи служители. Препоръчваме Ви да потърсите работа на друго място.


Получавате писмо на български, преведено с Google преводач


Получавате писмо на съмнителен български – с разбъркан словоред, неразбираеми фрази и т.н. Това писмо най-вероятно е написано от измамници и преведено с Google преводач. Обикновено в него се предлагат стоки на ниски цени и продавачите искат предплата или цялата сума в аванс или просто искат да получат Вашите лични данни. Съветваме Ви да не отговаряте на подобни писма.

Изключително изгодни предложения или обявени за подаряване стоки


Публикувани са обяви с прекалено ниски цени за съответната стока или директно са обявени за подаряване. Най-често написани на чужд език или с Google преводач. В последващ контакт искат от вас да преведете авансово пари за транспорт. Съветваме ви да не взимате под внимание подобни обяви и да не влизате в контакт с подателите им.